Skuplje grejanje od februara

Bez autora
Jan 13 2013

Industrijski potrošači već od polovine januara nabavljaće gas po 10 odsto višim cenama. Prema uredbi o minimalnim i maksimalnim cenama i toplane mogu za toliko da koriguju cene. U Udruženju toplana kažu, realno je da grejanje poskupi od 1. februara do sedam odsto.U Beogradskim elektranama, kojima je gas osnovni energent, nadaju se povećanju bar od pet odsto. Grejna sezona počela je sa poskupljenjem grejanja, a već se najavljuje novo. Rad polovine toplana, zavisi od gasa za čiju se nabavku iz cene grejanja odvaja oko 70 odsto novca. Pojedini daljinski sistemi imaju i dodatne troškove.

Skuplje grejanje od februaraIako je grejna sezona počela sa poskupljenjem gasa, već se najavljuje novo. U Udruženju toplana kažu, da je realno da od 1. februara grejanje poskupi do sedam odsto. Gas će poskupeti bar pet odsto, poručuju iz Beogradskih elektrana.

Industrijski potrošači već od polovine januara nabavljaće gas po 10 odsto višim cenama. Prema uredbi o minimalnim i maksimalnim cenama i toplane mogu za toliko da koriguju cene. U Udruženju toplana kažu, realno je da grejanje poskupi od 1. februara do sedam odsto. U Beogradskim elektranama, kojima je gas osnovni energent, nadaju se povećanju bar od pet odsto.

Grejna sezona počela je sa poskupljenjem grejanja, a već se najavljuje novo. Rad polovine toplana, zavisi od gasa za čiju se nabavku iz cene grejanja odvaja oko 70 odsto novca. Pojedini daljinski sistemi imaju i dodatne troškove.

Direktor Udruženja "Toplane Srbije" Milovan Lečić napominje da je liberalizacijom tržišta gasa cena tog energenta za subotičku toplanu povećana je za oko 27 odsto. "To se delimično odnosi i na Novi Sad i Beograd. Nešto se mora uraditi do kraja grejne sezone, da se pronađe rešenje za ova tri grada", dodaje Lečić.

Toplane zakonski imaju pravo da usklađuju cenu grejanja sa cenom energenta. Međutim, u Ministarstvu energetike traže da prvo preispitataju svoje poslovanje.

Ministarstvo: Poskupljenje neopravdano

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević napominje da država ne reguliše cenu, nego to rade lokalne samouprave. "Lokalne samouprave imaju dosta prostora da smanje cenu. Imamo podatke o toplanama koje imaju 54 zaposlena, na 36 potrošača", poručuje Stanojević.

Resorno ministarstvo ima primedbe na osam toplana koje još nisu primenile vladine uredbe s početka grejne sezone o grejanju i cenama toplotne energije.

Prema rečima Stanojevića, to će biti predmet inspekcijskog nadzora u najskorijem periodu.

Bilo opravdano ili ne, poskupljenje direktno udara na već istanjeni džep građana, koji napominju da kvalitet grejanja nije dobar u odnosu na cenu koju moraju da plate.

Daljisko grejanje stana od 60 kvadrata, domaćinstvo mesečno košta do 6 i po hiljada dinara. Poskupljene od pet odsto uvećalo bi račun za oko 300 dinara. Oni koji se greju na struju TA pećima ili na drva, plaćaju za četvrtinu manje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik